Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Всеки сам си преценя“- реплика на годината

Общество

„Всеки сам си преценя“- реплика на годината

Всеки сам си преценя- реплика на годината - Tribune.bg
Снимка:

Фразата се роди в социалните мрежи и активно се завъртя около ваксинацията и казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

„Всеки сам си преценя“ е българската реплика на годината. Това заяви пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра „Българска филология“ към Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

Фразата се роди в социалните мрежи и активно се завъртя около ваксинацията и казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.

Доц. Сталянова обаче отбелязва, че „човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал“.

„Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма „преценя“, а не „преценява“, но тя се хареса и се завъртя“, допълва тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети