Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Всеки трети българин готов да ремонтира жилището си в близките 12 месеца

Общество

Всеки трети българин готов да ремонтира жилището си в близките 12 месеца

Всеки трети българин готов да ремонтира жилището си в близките 12 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Потребителското доверие у нас леко се подобрява в началото на годината

Потребителското доверие на българина леко се подобрява в началото на годината, след като бе достигнало критично ниски стойности през миналата, показва новото изследване на НСИ, проведено през януари.

Дъното на песимизма е било достигнато през април миналата година, когато той е бил на равнището си от 2009 година, т.е. когато беше разгарът на световната финансова криза.

От април насам, независимо че инфлацията през това време растеше, общият показател се е подобрил с около 6 процентни пункта, а само от предходното изследване през октомври досега – с 4 пункта.

Това се дължи предимно на оценката за финансовото положение на собственото домакинство. Докато икономическата ситуация на страната според анкетираните от НСИ се влошава, очакванията за финансовото положение на семейството през следващите 12 месеца се подобряват. През април м.г. 32,2% от хората са смятали, че ще обеднеят, но през януари такива очаквания имат само 22,4% от тях.

Прогнозите и очакванията на анкетираните за инфлацията варират доста силно за последните две години. Най-големи опасения, че цените ще продължават да растат през следващите 12 месеца, е имало през октомври 2021 година и през април 2022-а.

През октомври 2021-а например 53,9% от българите са смятали, че инфлацията ще се засили, а през април 2022-а такива очаквания са имали 40,6% от тях. В момента само 21,6% от анкетираните мислят така. Двата пика могат да се обяснят с това, че през октомври чувствителното повишение на енергийните цени вече бе започнало, а през април следващата година вече усещахме и последиците от започналата война на Русия срещу Украйна.

Най-добре личи оценката на хората за икономическото им положение по това дали са склонни да купуват в близко бъдеще скъпи неща като кола, жилище или да правят големи разходи за ремонти.

В момента намеренията за покупка на кола са на едно от най-ниските си равнища изобщо. Само 22,2% го планират, друг е въпросът дали ще го осъществят. Толкова нисък процент у нас е имало само при световната криза през 2008 година, когато едва около 15% от българите са възнамерявали да купуват кола.

Намерение за ново жилище или построяване на къща или вила в близките 12 месеца в момента имат под 10% от хората. Това също е доста нисък показател на фона на последните 2 години. Но когато преди 14 години кризата започна, такива намерения са имали едва 5% от българите. За сметка на това повече хора сега имат желание да ремонтират домовете си, отколкото през последната година. От миналия април досега делът на хората, които имат намерение да си оправят отоплението, санитарните възли или жилищните помещения, се е увеличил с десетина процентни пункта, за да достигне 32,6%, или почти всеки трети.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети