Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Всички центрове за бежанци у нас са препълнени

Общество

Всички центрове за бежанци у нас са препълнени

Снимка:

Всички центрове за временно настаняване на нелегални мигранти - в Любимец, Пъстрогор и Бусманци са препълнени, съобщава БГНЕС.

И в трите лагера са настанени над 650 души, при капацитет не повече от 350 места. Бежанците са от различни държави - Афганистан, Ирак, Иран, Сирия, кюрди, палестинци. Сред тях има и жени и непълнолетни деца.

В центъра в Бусманци има над 650 мигранти при капацитет от 300 души. За да бъдат настанени тези мигранти в момента върви преооборудване на помещения – в телевизионните зали се поставят легла.

В центровете за временно настаняване на мигранти освен пренаселването им има проблем и със служителите. На практика броят на полицейските служители е запълнен на около една трета. Това е риск не само за самите полицаи, но и за самия център, съобщават от миграционните служби пред БГНЕС.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че „нямаме никакви илюзии - ще се увеличава броят на мигрантите“. Той уточни, че големи групи афганистанци наближават Турция и се очаква да направят опит за проникнат на територията на България. При необходимост могат да бъдат командировани допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция.

През последните месеци сме свидетели на засилен мигрантски натиск, който се чувства от все повече европейски страни, включително и България. Една от причините за увеличения приток от бежанци, според експертите, е ситуацията в Афганистан, където след изтеглянето на НАТО талибаните завземат все нови и нови територии. Другата е свързана с търсенето на по-добро място за живеене от хората в Близкия изток и Африка, които се насочват към богатия европейски север, използвайки за това Балканския маршрут и Средиземно море.

Официалните български власти определят надигащата се мигрантска вълна, наред с предстоящата COVID вълна, като едни от най-големите предизвикателства пред страната ни през следващите месеци.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още