Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Взимат спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

Общество

Взимат спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена

Взимат спешни действия за решаване на проблема с авариралия колектор край Албена - Tribune.bg
Снимка:

Държавата предприема спешни действия в най-кратки срокове за решаване на проблема с авариралия колектор, който отвежда пречистените води от станцията в Албена. По инициатива на министър Виолета Коритарова в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе работна среща с участието на министъра на туризма Евтим Милошев, министъра на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министъра на здравеопазването Добромира Карева, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска, областния управител на област Добрич Румен Русев, зам.-кмета на Община Балчик Димитрин Димитров, изпълнителния директор на „Албена“ АД Красимир Станев, ръководството на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ръководството на ВиК Добрич, съобщиха от МРРБ.

„Ситуацията е аварийна и всички институции се обединяваме, за да решим проблема в кратки срокове“, посочи министър Виолета Коритарова. Тя подчерта, че държавата има готовност да осигури необходимото финансиране за авариен ремонт на колектора. За целта ще се работи съвместно с Община Балчик, тъй като колекторът е публична общинска собственост. „Всички искаме проблемът да бъде решен, за да гарантираме безопасността и здравето на туристите и да подкрепим туристическия бранш“, каза още министър Коритарова.

От страна на ВиК Добрич беше отчетено, че екипите на дружеството са на терен и предприемат необходимите мерки за локализиране на авариралите части. От страна на „Албена“ АД, която има собствена лаборатория за проверки на качеството на морската вода, също беше отчетено, че няма отклонения.

„Некоректното представяне на информацията около аварията доведе до крайно негативен отзвук върху местното население, бизнеса и летния туристически сезон като цяло. Тук сме не само да решим проблема, но и да анализираме ситуацията, за да извлечем необходимите поуки и да имаме механизъм за по-добра междуведомствена комуникация и по-добра реакция и да предпазим икономиката на страната и туризма като отрасъл“, коментира министър Милошев. Той подчерта, че туризмът е изключително чувствителен към всякакъв вид негативна информация и когато тя се тълкува превратно, това води до отлив на туристи. И даде пример, че миналата година заради аварията с язовир „Каховка“ в Украйна е имало неверни публикации за влошено качество на водата по нашето Черноморие, но в крайна сметка нито една проба не е показала замърсяване. „Туризмът ни страда изключително много от хибридни атаки и ние, институциите, трябва да сме обективни, единни и навременни в действията си и в комуникацията с гражданите. В разгара на летния туристически сезон не бива да допускаме подобни журналистически сензации да стават причина за отлив на туристи и негативно говорене за родните курорти, още повече, че в случая с Кранево и к.к. „Албена“ става дума за аварирал колектор за пречистени води“, каза още министър Милошев.

В края на срещата заместник-министър Карева потвърди, че последните 72-часови проби на морската вода, взети от РЗИ Добрич, които се очакваше да излязат днес, са отрицателни и следователно няма нищо притеснително в качеството на водата. Микробиологичният анализ не отчита наличие на опасни бактерии.

Министерството на околната среда и водите всеки ден прави анализ за състоянието на водите след пречиствателната станция, информира присъстващите министър Димитров и посочи, че е запознат със ситуацията и следи за изпълнение на набелязаните мерки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати