Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Японско-български проект предлага столицата да развитие минералния си ресурс

Общество

Японско-български проект предлага столицата да развитие минералния си ресурс

Японско-български проект предлага столицата да развитие минералния си ресурс - Tribune.bg
Снимка:

София може да се превърне в термален град

Японско-български проект за минералния ресурс на София бе представен пред "Софпроект - София" от японския архитектурен екип Kengo Kuma & Associates, съобщи за БНР архитект Йоши Ямазаки от архитектурно бюро "Ямазаки/ Иванова". В плана се разглеждат идеи за връщането на функцията "баня" на Централните минерални бани в София.

„Много отдавна се интересувам от Централните минерални бани. Интересува ме най-важното - как може те да станат отново баня. Нашата идея е да използваме японско ноу-хау и качество“, посочи архитект Йоши Ямазаки. Той от години живее и работи в България.

„Заданието на Софийска община е да се създаде идеен проект, чрез който в северното и източното крило да има функционално използване на минералната вода“, поясни социалният антрополог Миладина Монова.

Японско-български проект се стреми да проучи до каква степен минералният ресурс може да превърне София в термален град. Идеята му е, че при Централните минерални бани в столицата, например, има съчетание на природни ресурси, култура и история на града.

„Опитваме се да експонираме всичко около минералните води. Идеята ни е водата да бъде достъпна за всички столичани, обмисляме и различни отстъпки чрез пакети, а също за туристи и чужденци, се обмислят други пакети“, потвърди Надя Иванова, архитект от архитектурно бюро "Ямазаки/ Иванова". Тя допълни, че в техния проект Музеят за история на София се запазва.

„Може да се направи и термален културен център. А с отпадъчната вода от канализацията предлагаме да може да се затопля самият площад“, сподели арх. Иванова.

Още два класирани екипа ще представят идеите си за развитието на столицата. До декември общинското дружество "София план" ще събира коментари от граждани, а после ще състави предложение съвместно с главния архитект на столицата Здравко Здравков.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати