Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ясен Танев: Хакерската атака срещу „Пфайзер“ и „Бионтех“ е пример за промишлен шпионаж

Общество

Ясен Танев: Хакерската атака срещу „Пфайзер“ и „Бионтех“ е пример за промишлен шпионаж

Ясен Танев: Хакерската атака срещу Пфайзер и Бионтех е пример за промишлен шпионаж - Tribune.bg
Снимка:

Има последователност при развитието на COVID пандемията и атаките на хакерите. Това заяви пред bTV експертът по киберсигурност Ясен Танев по повод на незаконния достъп до документи, свързани с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ след кибер атаката срещу Европейската агенция за лекарствата. От Амстердам потвърдиха за пробива в сигурността им, без да уточнява подробности.

По думите му потърпевша е била и друга компания, която разработва ваксини срещу заразата – „АстраЗенека“.

„Подходът е един и същ – използва се атака с насочени имейли към потребители на „ЛинкедИн“, които са служители в компанията. Освен компаниите, при които говорим за кражба на интелектуална собственост, има една атака срещу участниците в т.н. Студена верига за доставка – локациите на ваксините, транспортни фирми, куриери, логистични партньори“, обясни Танев.

Експертът по киберсигурност посочи, че това е пример за промишлен шпионаж. „Процедурата е: идентифицирам скъпоплатени служители, разбирам как съществуват дигитално, подготвям профил и имейл и атакувам хора с високо влияние. Когато пробия един или няколко – аз получавам достъп до тайните на компанията“, обясни Танев и посъветва – ако не очаквате нещо по пощата, не го отваряйте.

Танев допълни, че служителите трябва да внимават три устройства, които могат да им бъдат подарени или дадени назаем – флашка, банка за зареждане на устройство и медиа плеър. Той уточни, че те могат да се криптират със зловреден софтуер, който може да даде ценна информация за компанията на хакерите.

Относно вчерашния срив на платформата за съобщения на „Фейсбук“ – „Месинджър“, експертът уточни, че най-вероятно става въпрос за грешка от тяхна страна.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати