Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Йорданка Фандъкова: До края на седмицата ще има още седем COVID зони пред поликлиниките

Общество

Йорданка Фандъкова: До края на седмицата ще има още седем COVID зони пред поликлиниките

Снимка:

Ще се открият още легла в общинските болници, каза столичният градоначалник

До края на седмицата ще има нови седем COVID зони в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София, в момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники.

Това съобщи в интервю за Би Ти Ви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите ѝ предстои да се открият още легла в общинските болници за пациенти с коронавирусна инфекция.

Фандъкова беше категорична, че целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си. Столичният кмет препоръча на хората със симптоми на COVID-19 да се обаждат в ДКЦ-то, което по принцип посещават.

„Разговарях многократно с директорите на ДКЦ-тата, както и с представители на общопрактикуващите лекари – те имат добра връзка. Важно е сега да обясним, че тази връзка може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. По-важна е следващата обратна връзка – всички изследвания, направени на пациент да бъдат препратени на общопрактикуващия лекар“, добави столичният кмет.

Фандъкова обясни, че в COVID зоните ще се прави преглед, бърз тест и кръвен тест, ако се налага – и рентген. По думите ѝ за пациента няма разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или COVID кабинет в поликлиника.

Тя уточни, че на тези места хората със симптоми могат да бъдат само диагностицирани, за лечени или хоспитализация трябва да се обръщат към личните си лекари. Столичният кмет добави, че информация за всички пунктове, техните адреси и телефони, има на сайта на общината.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още