Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Юристи: Петър Илиев може да носи наказателна отговорност, на ход сега е прокуратурата

Общество

Юристи: Петър Илиев може да носи наказателна отговорност, на ход сега е прокуратурата

Юристи: Петър Илиев може да носи наказателна отговорност, на ход сега е прокуратурата - Tribune.bg

След установеното от Етичната комисия плагиатство и вероятност от дисциплинарно уволнение, сега и наказателна отговорност заплашва Петър Илиев, твърдят юристи пред Нова ТВ.

„Няма разлика дали си откраднал вещ, или си откраднал интелектуален продукт. Той винаги е в резултат на нечие усилие. Ако за обикновения гражданин това е допустимо, за юристите и обществениците това е недопустимо”, коментира адвокат Валя Гигова.

Според нея, Илиев може да носи наказателна отговорност и на ход сега е прокуратурата.

„Доколкото знам се е самосезирала и на база събрания доказателствен материал би трябвало да излезе, като формира обвинение, или като каже, че няма достатъчно данни за извършено престъпление”, обясни адвокат Гигова. 

„Не може да си издал една книга с над 600 страници и след това да я издадеш с далеч по малък обем, защото това самото е красноречив факт, за да си признаеш, че си нарушил правилата”, смята юристът.

„Преиздаването на книги води до актуализация на обема нагоре, не до актуализация на обема надолу. При установени случаи на плагиатство, се прекратява не само трудовото правоотношение на служителя, но и се отнема съответната научна длъжност”, обясни и адвокат Атанас Костов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Петър Илиев, ИТН
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати