Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. За исканото уволнение на Михаил Мирчев: Опасен прецедент, проправящ пътя за бъдещи чистки

Общество

За исканото уволнение на Михаил Мирчев: Опасен прецедент, проправящ пътя за бъдещи чистки

Снимка:

Категорично се обявяваме против искания за “незабавното уволнение” на проф. Михаил Мирчев. Подобни действия биха създали опасен прецедент, проправящ пътя за бъдещи чистки не само в академичните среди, а и в публичната сфера и дори частния бизнес. Това се казва в декларация, подписана от Кристиян Шкварек, ръководител представителството на групата на ЕКР в България, Ангел Джамбазки, евродепутат, зам. председател ВМРО-БНД, председател делегацията на ВМРО в ЕП, Д-р Петър Москов, Ирини Зикидис, още няколко сдружения и съюзи, преподаватели, журналисти и др.

Преди дни в социалните мрежи “Студентското общество за равенство при СУ” разпространи свое отворено писмо, адресирано до ръководните органи на Софийския университет и Факултета по науки за образованието и изкуствата, по повод “тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. Михаил Мирчев в неговия курс “Социална работа с ЕТНО групи”.

В писмото авторите твърдят, че в своите лекции проф. Мирчев защитава и пропагандира “нацистки”, “фашистки”, “реакционни”, “ксенофобски”, “расистки”, “антисемитски” и т.н. тези. Писмото завършва с искане за “незабавното уволнение” на проф. Мирчев и заменянето на курса му с такъв, “който отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм”.

„Тези искания са в пълен противовес на традицията на университетското образование, което от над хилядолетие насам повелява идеите да бъдат оборвани чрез дебат, а не чрез подмолни действия, клевети и доноси, пълни с епитети без никакво обосноваване и ясна дефиниция. Освен очевидните негативи от това един преподавател да бъде уволнен и публично порицан, просто защото лекциите му не удовлетворяват политически коректната трактовка на дискутираната от него тема, считаме, че подобни действия биха довели до масова автоцензура сред академичните среди“, се посочва в декларацията.

„Това би било пагубно за бъдещето на българското образование и панорамата на съвременния академичен живот в страната. Именно образованието е гръбнакът на нацията и най-добрият начин да се възпитат свободомислещи граждани, а подобни действия силно ще обезкуражат инакомислието и инициирането на всякакво интелектуално предизвикателство в академичните среди“, пишат още в позицията си.

В писмото авторите призовават също така да бъдат приети поправки в Правилника за устройството и дейността на СУ, които “да защитават академичната общност от дискриминация, насилие, расизъм и сексизъм” и да се приложат мерки по “изкореняването” на тези явления, за да се гарантира, “че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано”.

„За щастие, ние имаме привилегията да знаем до какво точно ще доведе това. В западните държави този процес тече от години, вследствие на което бяха уволнени и порицани редица преподаватели и учени, бе подменено фактологично коректно учебно съдържание с политически коректно такова, а дебатът в академичните среди бе непоправимо осакатен“, пише в декларацията.

И още:“Естественото развитие на този процес води до оправдаването и толерирането на все по-агресивни и настъпателни действия, което бе демонстрирано и на протестите под лозунга “Black Lives Matter” тази година в САЩ. Протестите, които привидно търсеха подкрепа за правата на малцинствата и бяха подкрепени от всички „борци за социална справедливост“, но които “наказваха” мирни граждани на случаен принцип с организирано посегателство върху тяхната частна собственост и дори личността им.

Определен сегмент от българското общество, подкрепен от неправителствени организации с чуждестранно финансиране, както и в този случай, прегърна прогресивизма като своя пътеводна доктрина и напоследък полага все по-големи и шумни усилия да го наложи като единствената такава - да заглуши инакомислещите, да ги остракира професионално и социално и да разчисти публичния живот от тях.

В момента на родна територия наблюдаваме генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която трябва да спрем в зародиш преди бавно, но сигурно да ескалира до въвеждането на квоти, “реч на омразата”, политически коректен новговор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и т.н. Всичко това, разбира се, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма.“

Призоваваме ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието г-н Красимир Вълчев да не се поддават на необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на публичния дебат, а съответно и на социалната тъкан на обществото. Ваше задължение е да не позволите академичната среда да бъде подчинена на шепа прогресивни идеолози и тяхната догматична непоносимост към различното мнение и тоталитарно преследване на изповядващите го, а да съхраните функциите ѝ като средище на свободомислие и достойнство, пишат подписаните под декларацита.

„Смятаме, че мястото на Софийския университет като образователно пространство е начело на борбата срещу цензурата, а не в нейна подкрепа. Затова призоваваме академичната общност и широката общественост също да се противопоставят яростно на всичките ѝ проявления в университета и отвъд. Качеството на образованието в Софийския университет и доброто му име са резултат от приноса на всички нас и няма да позволим на прогресивни гласове да накърняват традициите му и достиженията на социалните науки“, допълват те.  


Коментари (6)

Йес! Става интересно...Другата гледна точка.
14.11.2020 10:20 / Отговор
кесо Дааа щеше да бъде интересно ако не беше всъщност тревожно. И не толкова заради текста на контрадеклапацията. В него точно и обосновано са посочени опасностите от днешното ляволиберално, а на практика чисто комунистическо господство над демократичния цивилизован свят. Но има едно "малко камъче" което може изцяло да "обърне колата" на иначе разумната алтернатива на този ляволиберален неокомунистически идиотизъм довел до парадоксални абсурди в обществените отношения. Това са отчетливите симптоми на поредната мимикрия на комунизма. През 90-те години комунистите ловко "хванаха влака" на настъпващата ера на ляволибералната революция и станаха "водещите офицери" на процеса. Сега със сигурност ловко мимикриращата червена сган ще се опита да яхне отново новият процес на отрезвяване и прагматизъм и проявите на Мирчев са първите симптоми за това. А резултатът ще бъде нов идеологически провал.
14.11.2020 11:01 / Отговор
кесо Надявам се авторите на контрадекларацията да се замислят над тези "особености" на комунистическите превъплъщения. В противн случай сами ще поднесат на тепсия чисто нова идеологическа тояга на червените царе на мимикрията с която да продължат да налагат и без това доста очуканият от ляволибералните напъни демократичен свят. Ако авторите разбира се тези за които се представят де.
14.11.2020 11:12 / Отговор
Анджи Василева Този "професор" е карикатура не на българската така наречена наука. Доказателство, че ако висиш като сопол достатъчно дълго време, ще ти залепят каква ли не "титла". Его, толкова отделечено от всякаква реалност, граничи с лудост. За съжаление, още няма подходящи санаториуми за подобни хора.
18.11.2020 14:24 / Отговор
Станимир Драгоев Затворете го лудница
18.11.2020 14:55 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още