Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. За първи път у нас броят на оздравелите е по-голям от броя на новите случаи на коронавирус

Общество

За първи път у нас броят на оздравелите е по-голям от броя на новите случаи на коронавирус

Снимка:

Тази сутрин България е получила нота от НАТО, с която се задължава да осигури определен капацитет за лечение на военослужещи

За първи път у нас броят на оздравелите е по-голям от броя на новите случаи на коронавирус. Добрата новина коментира ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг. 24 са новите заразени с COVID-19 у нас за ден, а  новите случаи на излекувани са 34.

По думите на проф. Мутафчийски с разхлабването на мерките е от изключителна важност  рисковете да бъдат преценени и премерени. „Трябва да се спазва физическата дистанция и определени правила“, припомни Мутафчийски.

Затова той предупреди да не бързаме да празнуваме, а да се организираме, какъвто е апелът и на СЗО. По думите му в този дух е и нотата на Алианса - да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар.

Тази сутрин България е получила нота от НАТО, с която се задължава да осигури определен капацитет за лечение на военнослужещи от българската армия и ако се наложи от други страни.

Според НАТО всички военни здравни служби трябва да поддържат готовност и да поемат втори удар за контингентите, които обслужват.

Проф. Мутафчийски подчерта, че ВМА се е включила успешно в лечението на заразени с коронавирус, като заяви, че и занапред ще продължи да лекува български граждани. Той обясни, че все пак има известни предписания за военните контингенти в страната.

По думите му за тази цел има две инфекциозни клиники у нас - Сливенската военна болница и ВМА в София, и трябва да се намери балансът коя част ще бъде за граждани и коя ще се поддържа като резерв за контингентите.  


Коментари (1)

НАТО от къде знае, че ще има втора вълна, значи е биологическо оръжие. Президентът информиран ли е за нотата? Този ми се струва, че иска да си измъкне от шизофренното си изказване , защото много се изложи с поведението, да не говорим за лекарска етика. През цялото време създаваше страх и паника по нареждане на главния тулуп.
19.05.2020 15:40 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още