Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Отново ще проверяват личните стопанства в Русенско за неправомерно отглеждане на прасета

Общество

Отново ще проверяват личните стопанства в Русенско за неправомерно отглеждане на прасета

Снимка:

За пореден месец в област Русе не са констатирани нови случаи на заболяването африканска чума по домашни животни, както и в индустриални свиневъдни обекти. Това стана ясно на заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка и предприетите към момента мерки по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона, предаде БГНЕС.

Заседанието проведоха заместник-областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Като притеснителен беше отчетен фактът, че на територията на област Сливен е констатирано наличие на заразата в обект от тип „заден двор“. Именно затова в Русенско отново предстои извършването на проверки за нерегламентирано отглеждане на свине в личните стопанства във всяка една община. За последно всички подобни обекти бяха проверени през декември 2019 година. На този етап забраната за отглеждане на прасета за лични нужди важи до септември тази година.

Що се касае до поетапното населване на свинекомплекса в Голямо Враново, то първите резултати показват, че няма наличие на вируса.

Следващото заседание на комисията се предвижда да бъде на 4 февруари.

Преди няколко дни по време на заседание на Централния епизоотичен съвет беше одобрен План за превенция, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете в страната през настоящата 2020-та година. Планът е базиран на пет основни стълба, а именно засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол, както и провеждане на информационна кампания и обучения.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още