Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Общество

За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си - Tribune.bg
Снимка:

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американката.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като „баща/лице, съвместно упражняващо родителски права“. Затова тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват. Като причина посочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка. Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майката е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

объркА се свет!!! ...
28.01.2021 11:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати