Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заблуда: Малките ученици трудно ще се върнат в клас на 10 ноември

Общество

Заблуда: Малките ученици трудно ще се върнат в клас на 10 ноември

Заблуда: Малките ученици трудно ще се върнат в клас на 10 ноември - Tribune.bg
Снимка:

Според заповедта на МОН заболеваемостта трябва да е двойно по-ниска от сега – максимум 500 на 100 000 души

Децата от 1 до 4 клас не могат да се върнат в училище през следващата седмица, а вероятно и в близките две, пише „24 часа“. Въпреки уверенията на министрите, че това ще се случи от 10 ноември, от официалните заповеди се разбира, че не е вярно.

За да се върнат малките ученици в клас, трябва да падне заболеваемостта, която в момента е изключително висока почти навсякъде - над 900 на 100 000 души. Условието е стане почти двойно по-ниска - 500 на 100 000 души.

Но дори когато това се случи, дали дадено дете ще ходи на училище, или ще продължи да е на дистанционно обучение, зависи не само от личното решение на родителя дали позволява да бъде тествано два пъти седмично, но и от родителите на останалите деца в класа. Ако на тестване са съгласни по-малко от 50% от родителите, цялата паралелка продължава да учи дистанционно.

В най-новата заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков се нарежда  в училищата на териториите на общини с достигната 14-дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 000 население да се организира обучение от разстояние в електронна среда за 50 процента от паралелките във всяко училище.

Пресцентърът на МОН съобщи, че текстът на заповедта на министър Денков е публикуван в новия информационен канал на Министерството на образованието и науката във вайбър.

В точка четири на документа е записано също така, че учениците от 1 до четвърти клас не се прилага ротация и те не се включват в изчисляване на процента паралелки за ротация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати