Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зъболекарите алармират, че не могат да бъдат включени към здравноинформационната система

Общество

Зъболекарите алармират, че не могат да бъдат включени към здравноинформационната система

Зъболекарите алармират, че не могат да бъдат включени към здравноинформационната система - Tribune.bg
Снимка:

Според тях така разработеният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос

Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравноинформационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да започне след подписване на анекс между Съюза и Здравната каса, информира БНР.

Въвеждането на информационната система беше отложено за 1 февруари тази година, но все още няма адекватна информационна система за денталната помощ. Това каза д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на съсловната организация.

Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари, което трябваше да се случи според подписания анекс към Националния рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината е, че от „Информационно обслужване“ не са си свършили работата, каза председателят на Съюза доктор Николай Шарков, като нарече поведението на държавната фирма „скандално“. Доктор Борислав Миланов поясни:

„Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7 хиляди лекари по дентална медицина, свързано с тяхното отчитане и свързано с получаване на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков договор“.

Стоматолозите настояват за разумни срокове за включването им към Националната здравноинформационна система, като се вземат предвид всички изисквания. Според тях така разработеният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос.

„Дейността на лекарите по дентална медицина, извършена през февруари, ще бъде платена след отчитане в Касата“, каза за БТА и.д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. „До момента няма дейност, отчетена от лекарите или от лекарите по дентална медицина, която да не е платена, а дейността, извършена през февруари, ще бъде платена през март“, припомни д-р Пенкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети