Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зъботехниците искат оставката на директора на НЗОК

Общество

Зъботехниците искат оставката на директора на НЗОК

Зъботехниците искат оставката на директора на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Асоциацията на българските зъботехници поиска оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. Това съобщи заместник-председателя на асоциацията Стоян Котев и добави, че НЗОК ощетява пациентите с неизпълнението на бюджета, който беше гласуван за денталната зъбна протеза.

Предложението е прието от НС, но не е изпълнено от НЗОК, като по този начин се нарушават правата на пациентите, твърдят зъболекарите.

„На 10 септември в НС бе гласувано изменение и допълнение на бюджета на НЗОК, където беше създаден нов ред в бюджета специално за заплащането на зъбната протеза с идея тази дейност, извършена от пакета дентална помощ, да стане напълно безплатна“, заяви Котев.

От асоциацията са направили консултации с правни експерти, за да намерят решение на проблема и настояват да бъдат чути.

„На 12 септември Българската асоциация на зъботехниците поиска среща с НЗОК, за да може да започнат преговорите за намиране на начин, за да може тези дейности да влезнат в действие. Отговорът на НЗОК беше, че ще потърсят някаква възможност, но после каза, че няма как тази процедура да бъде осъществена. Съответно Българската асоциация на зъботехниците направи консултации с няколко кантори по медицинско право, като съответно сме пуснали няколко писма до НЗОК на базата на становищата на юридическите кантори. Направихме всичко възможно да проучим какви са възможностите този бюджет да влезе в изпълнение Искаме оставката на професор Салчев като управител на НЗОК“, каза заместник-председателят.

Държавният бюджет не е бил спазен от НЗОК, като по този начин НЗОК не е изпълнила задълженията си към пациентите.

„Забавяйки отговорите, ощетени са пациентите. Не бе спазено върховенството на закона. Не бе спазен държавен бюджет, който е задължителен за изпълнение от всичките разпределители на бюджета. НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването“, каза Котев.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати