Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Забраняват пластмасовите изделия за еднократна употреба

Общество

Забраняват пластмасовите изделия за еднократна употреба

Забраняват пластмасовите изделия за еднократна употреба - Tribune.bg
Снимка:

Без чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши на пазара от 2021 г.

Пластмасовите изделия за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши, ще бъдат забранени в ЕС. Тези продукти, които съставляват 70% от морските отпадъци, ще се забранят за разпространение на пазара от 2021 г, съобщиха от Европейската комисия.

Използването на редица други продукти, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с минимално 25% от държавите членки до 2025 г. Това включва кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите членки трябва да предложат национален план за насърчаване използването на продукти, подходящи за многократна употреба, за повторна употреба и за рециклиране. Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90% от тях да могат да се рециклират.

„Според някои прогнози до 2050 г. ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба в океаните, ако не предприемем спешни мерки. Ограничаването на замърсяването с пластмаси е необходимо, за да се опазят плажовете и морето чисти, като същевременно се защити здравето на европейските граждани от отрицателното въздействие на морските отпадъци, които се разграждат във водата и попадат в крайна сметка на нашата трапеза. Това е също икономическа възможност - да се намали загубата на ценни ресурси от еднократното използване на пластмасови материали и да се подобри качеството на туристическите услуги“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев.

„Приехме най-амбициозното законодателство за справянето с пластмасите за еднократна употреба. Сега зависи от нас да запазим хода на предстоящите преговори със Съвета, които трябва да започнат още през ноември. От съществено значение е да се опази морската среда и да се намалят разходите за екологични щети, дължащи се на замърсяването с пластмаси в Европа, оценени на 22 милиарда евро до 2030 г. ", коментира докладчикът Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия).

Еврокомисията ще започне преговори с държавите-членки. И се надява, че мерките ще бъдат окончателно одобрени на срещата на върха преди изборите за Европейски парламент през май.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още