Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След обещание за по-голям контрол в здравеопазването: медицинските сестри премахват палатките пред МС

Общество

След обещание за по-голям контрол в здравеопазването: медицинските сестри премахват палатките пред МС

Ясно и справедливо разпределение на заплатите в болниците се гарантира с нова методика, увери Ананиев

Колективният трудов договор да стане задължителен. Това бе сред основните искания, които протестиращите медицински сестри поискаха по време на срещата с премиера Бойко Борисов.

Разговорът започна с половин час закъснение, тъй като медицинските сестри закъсняха. Срещата бе обявена за 18:30, но започна след 19 часа.

За болниците, които не могат да гарантират Колективен трудов договор, да има други правила.

 „Колективният трудов договор гарантира някакви правила. Какво правят болниците – когато го няма този договор, ти казват, че няма да ми платят извънредния труд“, посочи една от медицинските сестри.

Сред исканията на медицинските сестри са и по-високи заплати.

Министърът на здравеопазването подчерта, че ясното и справедливо разпределение на работните заплати в лечебните заведения се гарантира с нова наредба. Той посочи и че точните параметри ще се видят след подписването на рамковия договор.

 „Ще регламентираме и обучението, така че в 3 и 4 година да има практическо обучение“ посочи още Кирил Ананиев.

Сред другите искания на медицинските сестри е по-голям контрол, тъй като има нарушения в болниците.

Премиерът се ангажира с това да се гарантира по-голям контрол. Изрази увереност, че и прокуратурата ще се включи, след като види срещата и твърденията на медицинските сестри.

„Най-лесна ми е темата с корупцията. Ще направим проверки, ако има нарушения, ще ѝ се отнема лиценза“, посочи премиерът.

Медицинските сестри посочиха и проблем с класификация. Поискаха и електронна здравна карта. Здравният министър обясни, че в момента тече обществена поръчка, но заради обжалвания има забавяния.

„До Нова година трябваше да е готов“, посочи Ананиев и заяви, че има идея за това как да се ускори този процес.

„Искам да ви покажем, че ще се направи всичко възможно за да е по-добре. Не може да се дадат близо 5 млрд. и да няма справедливо разпределение“, подчерта премиерът.

Той се ангажира срещите да продължат и с общи усилия да се намерят най-добрите решения. Очаква се следващата среща между министър-председателя и медицинските сестри да е след 2 седмици.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети