Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Захариева за отзования консул в Хага: Това не е първо нарушение

Общество

Захариева за отзования консул в Хага: Това не е първо нарушение

Захариева за отзования консул в Хага: Това не е първо нарушение - Tribune.bg
Снимка:

Спряхме това незаконно действие, надявам се това да не доведе до уронване на престижа на задграничните ни служители, обяви министърът

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира скандала с отзования български консул в Хага, който ви позволи да въведе такса за ползването на услугите на службата.

По 5 евро за българи и по 10 евро за чужденци искал Свилен Илиев, но това успява да издържи за един ден – докато сигналът срещу него стига до посланика и външно министерство. Командировката му веднага е прекратена.

„В момента, в който е разбрал посланикът ни със становище е обяснил, че това е крайно незаконно и недопустимо и е грубо нарушение на редица закони. На 7 април получих доклад от постоянния секретар, който е базиран на подробен доклад на дирекция „Консулски отношения“, добави Захариева. Това не е първото нарушение на въпросния консул, вече е стигнал до там, че си позволява да събира и такса. Решението е да му бъде предсрочно прекратена командировката, да бъде върнат веднага в София и ще процедираме по закона чрез образуване на дисциплинарно производство“, каза Захариева.

Наши съграждани и друг път са имали проблеми по отношение на работата на този консул, загатна тя, но отказа да даде подробности.

„Спряхме това незаконно действие, надявам се това да не доведе до уронване на престижа на задграничните ни служители от всякакъв ранг. Обяснението му е, че е искал да събира таксата, за да осигури предпазни заграждения отвън пред консулската служба. Тази служба е ремонтирана 2019 г. въведен е електронен портиер и т.н. той е предприел действия за наемане на прегради отвън, това са временни прегради, това е мотивът, но какъвто и да е той, не може в грубо нарушение на законите сам да събираш такса от български граждани“, категорична е Захариева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати