Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Закон за маслодайната роза ще гарантира качеството на българското розово масло

Общество

Закон за маслодайната роза ще гарантира качеството на българското розово масло

Закон за маслодайната роза ще гарантира качеството на българското розово масло - Tribune.bg
Снимка:

За компетентен да провежда държавната политика в сектора е определен министърът на земеделието

Депутатите одобриха на първо четене изцяло новия Закон за маслодайната роза. Целта му е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка, която да гарантира качеството на българското розово масло.

До този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози, но масовите насаждения с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят, налагат нейното създаване.

Със закона се уреждат обществените отношения, свързани с регистрацията на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза.

За компетентен да провежда държавната политика в сектора е определен министърът на земеделието, храните и горите. Създава се публичен електронен регистър.

Регламентира се също така създаването на насаждения от маслодайна роза. Те следва да се създават от сертифициран посадъчен материал, с доказан произход, отговарящ на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал. Розопроизводителите ще бъдат длъжни да уведомяват общинската служба по земеделие.

Предвидено е и създаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към земеделското министерство.

От Българска Национална Асоциация „Етерични масла, Парфюмерия и Козметика“ подкрепиха Министерството и обясниха, че вписването на защитеното географско указание „Българско розово масло“ е изключително постижение, което е резултат от десетгодишния труд на голяма група производители.

Законът бе подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но коалиционните им партньори се оказаха на различни мнения за него.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева припомни, че между двете четения на закона има достатъчно време, за да могат да бъдат предлагани конкретни текстове, които да бъдат обсъдени с всички заинтересовани.

„БСП уж имат за емблема българската роза, а ги няма при гледането на Закона за розопроизводителите“, заяви Павел Шопов.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети рози, парламент

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети