Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Закриват ковид отделения в Пловдив

Общество

Закриват ковид отделения в Пловдив

Закриват ковид отделения в Пловдив - Tribune.bg
Снимка:

В Пловдив закриват ковид отделения след намаляване на случаите на нови паценти. Остава обаче готовността за възстановяване на болнични легла при промяна на ситуация. Лекарите апелират, че сега е моментът за поставяне на ваксина срещу COVID-19.

"Остават, разбира се, „Свети Георги" - инфекциозна клиника, Окръжна болница, едната общинска болница също", заяви д-р Ваня Танчева-Манчева - директор на РЗИ-Пловдив.

В общинската болница „Свети Мина" ще решават в средата на юли дали да закрият ковид отделението. В Инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги", която приема пациенти от цяла Южна България, продължават да поддържат максималния капацитет на отделението.

"Продължаваме да имаме 104 терапевтични легла, но в момента заетите ни легла са 33, от които 11 са с ковид инфекция, останалите са с разнообразна друга инфекциозна патология", коментира доц. Олиана Бойкинова - началник на Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги".

Според специалистите въпреки намалението на случаите на коронавирус, опасността не е отминала.

Призивът на лекарите е, който не се е ваксинирал срещу COVID-19 да го направи сега, защото очакванията са за ново повишаване на случаите с коронавирус през есенните месеци. "Нашите епидемиолози също твърдят, че може би няма да се избегне тази вълна, друг е въпросът тежестта каква ще бъде", каза д-р Ваня Танчева-Манчева - директор на РЗИ- Пловдив.

Лекарите напомнят, че вирусът се видоизменя и става по-заразен.  "Има хора, които са изключително убедени, че не трябва да бъдат ваксинирани, но в крайна сметка какъв друг начин да спрем това нашествие на коронавируса, попита доц. Олиана Бойкинова - началник на Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги".

При евентуална нова ковид вълна медиците в Инфекциозна клиника отново ще разчитат на помощ от студентите по медицина и младите лекари.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети