Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зам.-кметът на София: Не знам какво налагаше за 24 часа да затворим всички училища в града

Общество

Зам.-кметът на София: Не знам какво налагаше за 24 часа да затворим всички училища в града

Снимка:

„Не за първи път се налага да се мине на дистанционно обучение, така че училищата имат своята техническа готовност, доказали са го, но тук става въпрос и за родителите и децата, и за негативния ефект върху качеството на образователния процес при преминаване в дистанционна среда особено за по-малките. Не знам какво налагаше в рамките на 24 часа да затворим всички училища в града", коментира зам.-кметът пред БНТ.

Зеленият сертификат е една добра идея, въведена е в над 40 държави в света, но някак си много припряно тръгнахме в тази посока. Едно по-добро планиране, една по-добра комуникационна кампания в тази област щеше много да помогне. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

„Мисля, че не беше добре комуникирано и оттам се получава едно напрежение, което всички ние ще изпитаме в следващите дни, от гледна точка на това, че достъпът до работно място на някои категории работещи ще бъде затруднен, защото нямат сертификат", допълни зам.-кметът.

Дончо Барбалов каза, че са предложили на общинския щаб временно да се признава начало на ваксинационен процес, защото на практика ако от днес човек трябва да има зелен сертификат, за да отиде на работа, на него му трябват около 35 дни, за да приключи ваксинационния си курс дори при най-добро желание.

Барбалов напомни, че дори когато започне да пада заболеваемостта, нито броят хоспитализирани, нито броят починали ще падне веднага, а има едно отместване във времето - първо пада заболеваемостта и след около десет дни до две седмици започва да пада броят на хоспитализираните.

Според него училищата са технически подготвени за дистанционно обучение, защото то не се случа за първи път, но не разбира какво е наложило за 24 часа да се затворят всички училища в София.  

„Не за първи път се налага да се мине на дистанционно обучение, така че училищата имат своята техническа готовност, доказали са го, но тук става въпрос и за родителите и децата, и за негативния ефект върху качеството на образователния процес при преминаване в дистанционна среда особено за по-малките. Не знам какво налагаше в рамките на 24 часа да затворим всички училища в града", коментира зам.-кметът.

Той допълни, че в София от 1. до 4. клас 3% от класовете са били карантирани, а при по-големите този брой нараства до 8%.  

„В момента ни е ценен всеки лекар, всяка сестра, всеки санитар, както и в социалните домове всеки социален работник, и ние не би трябвало да се лишаваме от никой от тях по някакви формални причини. И на практика от днеска тези от тях, които не са ваксинирани, а има такива, дори да са малко на брой, те за да отидат на работа или работодателят или те трябва да платят теста", каза още Барбалов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема