Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зам.-кметът по околна среда в София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17%

Общество

Зам.-кметът по околна среда в София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17%

Зам.-кметът по околна среда в София: Замърсяването на въздуха е спаднало със 17% - Tribune.bg
Снимка:

Данните на Европейската агенция по околна среда не са в реално време

Благодарение на системата за ранно известяване, строежът на трети лъч на метрото и вносът на нови електробуси, както и въвеждането на "зелен билет", нивото на замърсяване е спаднало със 17 % през 2018 година. Това заяви заместник-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова в сутрешния блок на БНТ.

Христова потвърди, че през уикенда наистина е имало проблем с въздуха в столицата, но веднага са били предприети необходимите действия.

„Още на 17 и 18 започна активното миене на улиците, след което имахме извънредни проверки на Столичния инспекторат в автосервизи, за да се види те с какво се отопляват“, допълни тя.

Христова обясни, че през последните дни се е получило разминаване между данните на Европейската агенция по околна среда, които не са данни в реално време, и тези на сайта на Столична община, които постъпват в реално време от Националната система за мониторинг на въздуха.

В събота в столицата нивото на замърсяване на въздуха е било средно около 2,4 пъти по-високо от допустимата стойност, като най-високи стойности са регистрирани в кв. "Надежда", но в неделя вече не е имало реализирани превишения на нормата.

„Не бива да забравяме, че през зимния период, включително и по отношение на географското разположение на София, се получава това известно задържане на замърсители. Очакваше се, че вятърът ще го разсее, но вятър се появи доста по-късно“, обясни още заместник-кметът по околна среда на Столичната община.

„На база на системата за ранно предупреждение, ако си спомняте и миналата година, особено през лятото, когато имахме такива прогнозни превишения, ние всъщност предприемахме и извънредно миене на улиците, което доведе до 2 неща. През лятото нямаме нито едно превишение на нивата на фини прахови частици и това е така за първа година, от друга страна заедно и с всички мерки, които Общината предприема по отношение на градския транспорт и неговата модернизация, метрото, което се строи и всички останали мерки, доведоха до това, че през 2018 година имаме около 17% по-малко превишения отколкото през 2017 година, което означава, че програмата работи в правилната посока“, посочи Христова.

По текста работи: Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Роси Направените опити за ограничаване на замрсяването, показва ефект
21.01.2019 13:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети