Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зам.-министърът на здравеопазването увери: Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси

Общество

Зам.-министърът на здравеопазването увери: Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси

Снимка:

Той отчете завишен интерес към ваксинацията

„На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на Covid-19“. Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната ни съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията: „Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота“.

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред БТВ предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София. Той коментира още, че на този етап е достатъчно да се спазват съществуващите противоепидемични мерки, а не да се въвеждат нови ограничения.

Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации: „Ако преди месец правехме информационни кампании и резултатът не беше оптимистичен, сега има повишаване на хората, които желаят да се ваксинират с едни 20 -30 %. Всеки ден се правят над 12 000 – 13 000 ваксини.  Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви действия“, каза заместник-министъра. 

„Работодателите да подходят стимулиращо към своите служители да бъдат имунизирани, за да може при следващи навлизане в следващ етап от пандемията браншът да може да продължи да работи“. По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

Златанов обясни, че се разработва пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на Covid-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари, съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива:

„Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко“.

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още