Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Записването на час за ваксинация стартира за 11 март

Общество

Записването на час за ваксинация стартира за 11 март

Записването на час за ваксинация стартира за 11 март - Tribune.bg
Снимка:

Системата е само за ваксинационните центрове

Българските граждани ще имат възможността от днес в 17ч. да запазват час за ваксинация най-рано на 11 март в 8.00 часа сутринта. His.bg е сайтът, на който се намира модулът за регистрация. Всеки ще може да си избере час за периода от 11 до 25 март. На страницата на Националната здравна информационна система ще има бутон, който ще отвежда до системата за ваксиниране. Регистрацията ще отнема между две и три минути. Самата система за резервиране на час само за ваксинационните центрове и няма да обхваща личните лекари.

„Така всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, ще може да попълни електронно своята заявка, да има възможност да избира дали да се ваксинира от личен лекар или лечебно заведение“, коментира професор Ангелов.

Целта е да се улесни логистиката при процеса по ваксиниране.

„Първо се попълват личните данни, а като стъпка втора е предпочитаният тип ваксина. Ако има сгрешено ЕГН, то регистрация не може да се направи“, уточни проф. Ангелов при представянето на програмата и допълни, че изборът на вида на ваксината е само пожелателен.

Авторите на софтуера увериха, че всички граждани ще получат служебна регистрация в системата след първата игла. Те поясниха още, че 24 часа преди датата на ваксинацията ще получим SMS, който да ни напомни, че имаме записан час. Също така всеки гражданин ще може да изтегли от системата формуляр за т.нар. информирано съгласие, който да го попълни вкъщи, за да се спести време на лекарите.

„Идеята на електронния регистър е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове. Когато е запазен час, това не е окончателно и задължително. Има възможност да се откаже този час и да се запише нов. Ако си запишете втори час, автоматично се освобождава първият“, изтъкна здравният министър. Той напомни, че първоначално идеята е била масовата ваксинация да стартира в началото на март, но доставките не са изпълнени в срок. Продължава ваксинирането на хората от първа и втора фаза. „Дори днес има случай на непредвидимост в организацията – лечебно заведение в София, което трябва да ваксинира 94 човека от секционни комисии, до 14.00 часа се бяха явили само 46 от тях. Това отваря един голям въпрос – какво се случва с приготвените за тези хора ваксини. Затова сме дали няколко варианта на РЗИ – да се търсят следващите по ред представители на секционните тази ситуация“, разясни проф. Костадин Ангелов.

„В момента в Министерството на здравеопазването пристигат сигнали, които показват, че в някои от местата в страната от флакон на „АстраЗенека" се вадят по 11 дози, защото спринцовките са с минимален мъртъв обем.

„Много зависи и от работата на хората, които изтеглят ваксините. Ако се стигне дотам, ще имаме предвид и това'', уточни Ангелов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети