Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заплата на кмета на Русе може да скочи от 2 500 на 3 900 лева от 1 февруари

Общество

Заплата на кмета на Русе може да скочи от 2 500 на 3 900 лева от 1 февруари

Заплата на кмета на Русе може да скочи от 2 500 на 3 900 лева от 1 февруари - Tribune.bg
Снимка:

В същата докладна записка се предлага увеличение – между 150 и 200 лв. и на възнагражденията на кметовете на населени места

Увеличение на заплатата на кмета на община Русе Пенчо Милков и на кметовете на малките населени места ще се обсъжда на предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 януари. 

Кметът Пенчо Милков е внесъл докладна записка в Общинския съвет, с която се предлага на следващата общинска сесия общинските съветници да гласуват по-висока заплата за русенския кмет, както и за кметовете на кметства, считано от 1 февруари тази година. Това съобщават местните медии DunavMost, РусеМедиа и Бряг.news.

Предложението, направено от администрацията, е възнаграждението на кмета да се обвърже с минималната работна заплата и от 2500 лв. да стане 3900 лв., считано от 01.02.2021 г.

Индиректно се предлага увеличение и на възнаграждението на председателя на Общинския съвет, тъй като по действащия в момента правилник тя е равна на тази на кмета.

Според закона кметовете на общини не могат да получават повече от основната месечна заплата на министър, която в момента е около 5950 лв. Възнаграждението на министрите е приравнено към заплащането на председателите на парламентарните комисии, което пък е свързано със средномесечната работна заплата. Затова от общината искат подобна обвързаност и за месечното възнаграждение на кмета на Русе, което в момента е двойно по-малко от министерското.

Според направена справка назад през годините кметът на община Русе е получавал възнаграждение както следва:

- за периода 1999-2001г. – 9.43 минимални работни заплати

- за периода 2002-2005 г. – 15 минимални работни заплати

- за периода 2005-2011 г. – 10 минимални работни заплати

- за периода 2012-2019 г. – 5.52 минимални работни заплати.

Към настоящия момент възнаграждението на кмета на община Русе е 3.846 минимални работни заплати.

Предложението е кметът на Община Русе да получава заплата в размер равен на шест минимални работни заплати, но не повече от максималния размер, определен с Постановление № 67 на МС от 14.04.2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности. Според предложението в докладната записка, в случай че общинският съвет приеме настоящото предложение, основно трудово възнаграждение на Пенчо Милков ще бъде 3900 лева.

Към него ще се начислява по 1 процент допълнително за всяка прослужена година.

Средствата са осигурени чрез държавния бюджет и увеличението няма да натовари общинската хазна.

В същата докладна записка се предлага увеличение – между 150 и 200 лв., и на възнагражденията на кметовете на населени места.

От общината предлагат увеличението на заплатите да е съобразено с броя жители на населеното място по постоянен адрес.   

И при тях се определя допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година.

В друга докладна записка общински съветници поискаха увеличение и на собственото си възнаграждение за участие в заседанията на Общинския съвет и изградените към него комисии.                                                                    


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема