Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стартира трета фаза на имунизацията у нас

Общество

Стартира трета фаза на имунизацията у нас

Снимка:

Първите инжектирани с ваксината на Oxford/AstraZeneca бяха член на ЦИК и медици от болница „Пирогов“

Започна имунизацията с ваксината на Oxford/AstraZeneca, като първите 28 800 дози пристигнаха късно вчера.  В болница „Пирогов“ ваксинирането стартира, като сред инжектираните беше и представител на Централната избирателна комисия. Малко по-късно бяха направени имунизации и в Александровска болница. Днес ваксинирани ще бъдат и служители на „БулБио“, тъй като те са отговорни за приемането, съхранението и разпределянето на ваксините, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

С началото на третата фаза ще бъдат ваксинирани представители на избирателните органи – ЦИК, СИК и РИК, които ще подготвят изборите за 4 април. Богдан Кирилов заяви, че се обмисля да не се пази втората доза, защото се очакват големи количества през следващите седмици. В рамките на следващия един месец рязко ще скочи броят на ваксинираните. Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов заяви, че до месец може да имаме до 300 000 ваксинирани.

Предимството на ваксината на Oxford/AstraZeneca е, че тя може да се съхранява при температурен режим в обикновен хладилник. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите препарати – между 4 и 12 седмици. Нейната ефективност е между 60% и 92%.

В Европа продължава дебатът дали ваксините на Oxford/AstraZeneca са подходящи за хората над 55-годишна възраст. Вчера изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че дискусиите по темата продължават в ЕС. „През следващата седмица ще имаме по-ясни и категорични указания. Анализираме информацията не само от Общността, но и от Великобритания. През следващите дни ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави“, подчерта Кирилов.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.  

 


Коментари (10)

Тартаковер Да не се окаже, че руската ваксина е по-ефективна и по-безопасна от западните ? Австрия и Чехия май възнамеряват да си купят от нея, да не споменаваме за Сърбия, Унгария, Латинска Америка..? Австрийският канцлер в прав текст заяви, че най-важното за ваксините е тяхната „ефективност, безопасност и достъпност“, а не воденето на „геополитически битки“ .
А нашите политици нямат думата. Те нямат собствено мнение, трябва да изпълнят онова, което им се разпореди. Без да им се даде право да се съобразят с безопасността за населението ни, с финансите, с ефективността на препарата. Българския пациент-кучета го яли!
07.02.2021 10:09 / Отговор
гаварит масква Отлично трол тараторич, едва си отворил очи и веднага на фронта!
07.02.2021 11:26
Нали това ви плащат да пишете. Бомбандиране с абсурдни лъжи за ваксините от троловете в интернет - не ми се изброяват колко вида лъжи са - за чипове, за ненадеждност, за вредност... и всичко това за да се изчака руската. Да платим на Путин. Интересно що за население обитава територията ни ако след като 70 процента от него вече са обработени и са убедени, че няма по-лошо нещо от ваксините, изведнъж се нахвърлят на руската като на дар небесен? Как ще бъдат преубедени, само защото партията е казала, ли? Може би чрез другата линия на пропагандата - за това колко е безобиден коронавирусът. Като се изпозаразят и заумират ще им се предложи единственото възможно спасение - руската ваксина. Всеки ден се удивлявам до какво дъно може да стигне болшевишката мерзост, но дъно няма.
07.02.2021 12:52
Тартаковер Разбира се, че пишеш глупости, нищо не рекламирам и никой не ми плаща за коментарите. Дали ще повярваш е твой проблем, който въобще не ме засяга. Но аз не влагам никаква политика в здравеопазването. Точно за това цитирах австрийския канцлер, чиито думи са по-точни от всичко.
А държавите които споменах, както и много други, които не цитирах, едва ли са решили да подложат на риск народите си чрез руската ваксина. Доста вероятно е да са по-разумни и по-загрижени от нашите наведени слуги, за които народа им е последна грижа! Това е ! Мисли каквото си искаш и ако можеш да напишеш нещо което е различно от глупостите на тукашните примати, различно от хули, псувни, плюнки, само ще повдигнеш нивото на коментарите и авторитета на сайта.

PS. А аз въобще нямам намерение да се ваксинирам нито с руска, нито с американска ваксина. Прекарал съм COVID 19 и имам предостатъчно антитела.
07.02.2021 13:16
до Тартарковер да беше първото, написано от теб, което четях, да ти повярвам...
07.02.2021 14:40
Импийчмънт на Фатмака! Ей, Тараторчо, мръсен болшевишки плъх - кой го интересува, какво мислиш ти бе, простако русофилски? Тоя "Спутник" ти си го заври отзаде, та да ти мине мерака, тъпо червено говедо!
08.02.2021 05:22
Тодоров Дали "Австрия и Чехия май" ще я купят - все ми е тая! Руски автомобили съм карал, зад бодливата тел - Народна Република България съм живял, така както 8-те милиона нещастници. Сега не искам да чуя повече ни за руски автомобил, ни за руска ваксина, ни за путин ни за теб, руска подлого!
07.02.2021 13:41 / Отговор
Тартаковер Знаеш ли колко ме интересува, путьо, дали искаш да чуеш нещо за мен, за България, за миналото ти...? Живей си там където си, тук едва ли някой има нужда от подлоги, като теб. Там може да си миеш чинии, да бършеш гъзове на злобни склерозирали бабички, да чистиш слонски лайна в цирка...баш ме брига( както казват сърбите). Аз съм си уредил живота тук и в Западна Европа ходя само по моя личен бизнес, или на екскурзия.
А за такива педали като теб, ето ти нещо от Ларошфуко: "Който мисли че може да се лиши от родината се лъже много. Но, още повече се лъже онзи, който смята, че Родината не може да се лиши от него" !
Макар че като повечето примати и ти едва ли си чувал за Ларошфуко.
07.02.2021 14:28
Присъединявам се към Тодоров! Няма да си сложа руска ваксина, дори да е единствената налична, но за тези които биха си сложили само такава - да им е честита. Дори да става - заради античовешката и антибългарска пропаганда, която провеждат по време на пандемията и по отношение на другите ваксини, заради начинът, по който я пробутват, въпросът е принципен. Нищо руско не ми трябва вече - руска ваксина, руски газ, руски посланици, руски тролове...
07.02.2021 14:38
сивата котка Поне ваксинраната жена от снимката получи своите 15 минути слава.
07.02.2021 19:27 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още