Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започна предоставянето на лична помощ на хората с увреждания

Общество

Започна предоставянето на лична помощ на хората с увреждания

Започна предоставянето на лична помощ на хората с увреждания - Tribune.bg
Снимка:

Заявлението се подава в общината по настоящ адрес

Започна предоставянето на лична помощ на хората с увреждания, съобщават от Агенцията за социално подпомагане. В края на август 2019г. в дирекциите „Социално подпомагане“ са подадени 15 785  заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите, в които хората с увреждания са посочили, че желаят да ползват механизма „Лична помощ“. До края на август издадените направления са 14 784. До 30 август в общините са сключени 4 751 договора с асистенти.

Съгласно новия регламент на Закона за личната помощ, който е в сила от 1 септември, хората с увреждания имат право на индивидуална оценка на своите потребности. Според заключенията на индивидуалната оценка дирекция „Социално подпомагане“ издава направление за предоставяне на лична помощ с определен брой часове. Приемането на заявления за включването в механизма и сключване на договори с асистенти продължава и след 1 септември.

Право на помощ има всяко лице с увреждане, което отговаря на условията, определени в Закона за личната помощ и на което е изготвена индивидуална оценка на потребностите, и му е издадено направление за ползването ѝ. Право на лична помощ имат хората с увреждания с право на чужда помощ с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена нетрудоспособност, деца с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена нетрудоспособност, както и деца без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена нетрудоспособност.

Заявлението за ползване на помощта се подава в общината по настоящ адрес, като лицето с увреждане може свободно да посочи кой да бъде неговият асистент.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още