Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започна разпитът на бившия шеф на „Булгаргаз“

Общество

Започна разпитът на бившия шеф на „Булгаргаз“

Започна разпитът на бившия шеф на Булгаргаз - Tribune.bg
Снимка:

Бившият шеф на Булгаргаз Николай Павлов пристигна на разпит в градската прокуратура, след като на 29 януари старият борд на дружеството беше освободен. Той коментира, че сега ще разбере за какво го викат. По-рано Павлов заяви, че оставя дружеството в отлично финансово състояние.

„Оставяме компанията с добри договори, както по отношение на дългосрочните доставчици, така и по отношение на клиентите. Предплатили сме газа в края на януари на 60%, както е по договора с "Газпром", на 100% - както е по договора с азерите. Това са 250 милиона лева“, каза бившият изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Павлов твърди още, че до 12-и февруари дружеството трябва да получи 450 милиона лева по фактури за доставки към свои клиенти. Според енергийния министър обаче в сметките на „Булгаргаз“ имало 600 хиляди лева, като 170 хиляди трябвало да се платят за обезщетение на напуснали служители.

Още на 29 януари отстраненото ръководство определи действията като политически.

Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година.

„Лъжа е, че Булгаргаз е отказал евтини количества азерски газ, обратното е. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които българската държава трябваше да плаща. Успяхме да вкараме възможните количества азерски газ. Ръководили сме се от интересите на държавата и Булгаргаз. Най-ниската цена на газа от страните в ЕС е в България”, каза Павлов. Според него всичко това се прави с една цел - да се злепостави дружеството.

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков отговори на журналисти индиректно, че той е човекът на когото трябва да бъдат повдигнати обвинения заради високите цени на газа и недостатъчния внос на азерски газ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати