Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започна ремонтът на трасето на трамвай №5 в София

Общество

Започна ремонтът на трасето на трамвай №5 в София

Снимка:

Започна ремонтът на трасето на трамвай номер 5 в София. Той ще продължи 2 години и ще се реализира на два етапа – от Съдебната палата до трамвайното ухо в „Бъкстон“, а догодина по същото време ще продължи от „Бъкстон“ до „Княжево“.

Днес ремонтът започна от кръстовището на пл. „Македония“ с „Христо Ботев“, а лятото строителят ще влезе в участъка на Съдебната палата“ и „Алабин“, като след една година трамваят ще се движи от „Бъкстон“ до „Съдебната палата“. Това обяви за БГНЕС зам.-кметът по обществено строителство в Столичната община инж. Ангел Джоргов.

Той посочи, че основен ремонт на трасето не е правен от 33 години.

Ремонт на трасетоРемонт на трасето

„Подменят се съоръженията, които касаят трамвая. По-контактно, кабелната мрежа, релсовият път, които ще бъдат с нови, вибро и шумоизолиращи материали, оправят се пероните, правят се спирконавеси“ , каза той. „Ще бъде изграден и парк на пл. „Македония“ с алеи, пейки, зони за отдих, като от северната страна ще има велоалея, а след ремонта ще се запазят 70% от съществуващите паркоместа. След две години желанието на всички ни е да има един удобен, по-тих и несъздаващ вибрации трамвай. Ремонтът на трасето ще позволи и по-бързо придвижване на трамвая“, обясни Джоргов.

Той каза още, че макар ремонтът на емблематичната спирка в „Княжево“ да не е включен в проекта, ще бъде направен такъв.

От думите му стана ясно още, че където е възможно пероните на спирките ще бъдат разширени.

Зам.-кметът обясни, че за времето на ремонта в първия участък трамвай номер 5 ще продължи да се движи между бул. „Овча купел“ и „Княжево“, а догодина трамваят ще се движи в новоремонтирания участък. Жителите, които живеят на „Македония“ и имат стикер за паркиране в подзона 8 могат да паркират в съседните 31 и 32-ра подзона.

В рамките на ремонта платната на бул. „Цар Борис III“ няма да бъдат пипани, тъй като все още не е ясно дали ще останат паветата или те ще бъдат заменени с асфалт.  

Ремонт на трасетоРемонт на трасето

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още