Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започнало е производството на българската партида самолети F-16

Общество

Започнало е производството на българската партида самолети F-16

Започнало е производството на българската партида самолети F-16 - Tribune.bg
Снимка:

България очаква 8 изтребителя F-16 през 2025-та, и още 8 през 2027-ма след като българското и американското правителство подписаха договори за доставка. Компанията, която произвежда F-16 Блок 70/72 е американската „Локхийд Мартин“. В момента те произвеждат от същите изтребители и за други 5 държави, освен България.  

Според Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа, вече е започнало производството на българската партида самолети.

„F-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутни полети, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г. Шест държави искат F-16. Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалситът пилотиха изтребителя, а това е крайъгълен камък в това, което правим. Те дадоха много добра оценка за състоянието им, заяви Лин пред Нова телевизия.

По думите му в момента върви основният монтаж на самолетите. „Все още нямаме и осемте изтребителя от първата партида, засега имаме само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети през следващата година. Направихме подобрения в радарната система с електронно сканирани, подобно на F-35. Това е поколение 4+ на изтребителите. Автоматичната система за избягване на сблъсък спасява 10+ живота на пилоти. Ако пилотът загуби съзнание или възможност да пилотира, софтуерът стабилизира машината“, обясни той.

Джонатан Лин съобщи, че няколко български пилоти се обучават в САЩ. „Те добиват практика в изтребителите, в момента българи преминават обучение в Аризона. Мога да кажа, че работим върху това да ги имате около 2025 г. Втората партида може да получите през 2027 г.“, разкри Лин. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети F-16
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети