Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започва проверка на Областната дирекция на МВР в Габрово

Общество

Започва проверка на Областната дирекция на МВР в Габрово

Започва проверка на Областната дирекция на МВР в Габрово - Tribune.bg
Снимка:

Ако се установи забавяне в действията, ще се вземат мерки, посочи Красимир Ципов

Председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов представиха на брифинг ситуацията в Габрово след големите протести в града срещу ромското насилие и обявиха, че е започнала проверка на работата по случая на Областната дирекция на МВР в Габрово.

Заместник-министър Красимир Ципов заяви, че броя на протестиращите е между 800 и 900 души и че те са само жители на гр. Габрово. Все още в ареста са трима от протестиращите.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев призова габровци да не се поддават на провокации, но уточни, че лично той има съмнение за забавяне на реакцията на органите на реда при провеждането на протестите. Затова Нунев поиска проверка на работата на Областната дирекция на МВР в Габрово.

„Моята преценка е, че има забавяне и затова се прави анализ на всички действия на ОД на МВР Габрово“, посочи и заместник-министър Красимир Ципов.

Ако се установи забавяне в работата на полицията, ще бъдат взети и мерки, посочи Ципов. Той заяви и че имало данни за провокация по време на протестите.

Депутатът Николай Сираков, който е водил преговори с протестиращите заедно с кмета Таня Христова и вицепремиера Томислав Дончев смята, че гневът на хората е справедлив.

„Доходите на ромските семейства са първо от ТЕЛК-ове и в голяма част те са фалшиви. Разследванията ще продължат и ще има промени в законодателството и ТЕЛК-овата система. Второ, ние виждаме, че ромите имат доходи, а получават помощи. Доходите им са от сивия сектор, а не внасят данъци и осигуровки. Тук институциите трябва да си свършат работата, за да бъдат спрени нерегламентирани заплащанията. Третото, това е образованието. Обвързахме присъствието в училището с получаването на помощи“, обобщи проблема Сираков. Той призова колегите си да погледнат проблема в очи, за да изведат обществото от това състояние, както и да няма насилие.

Заместник-министър Красимир Ципов подчерта, че МВР има готовност да изпрати още сили от съседните на Габрово областни дирекции тази вечер в града. Той призова и журналистът, който се е обадил на тел.112 за това, че е ударен на протеста и кърви, да се яви в полицията и да даде обяснение.

Моника Гаджанова

 

 


Коментари (1)

Емил Да проверят миналото и на бития. Много прилича на постановка на опозиционните партийки, за да наберат точки за местните избори.
13.04.2019 09:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати