Започват проверки за качеството на топлия обяд в условията на пандемията
Управляващият орган на Оперативната програма за храни стартира през март планирани проверки за изпълнението на проектите по Операция 3.1 „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Ще бъдат проверявани условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.
Ще се осъществяват и срещи с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата описани в тях. При необходимост от съдействие ще бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните.
Осигуряването на топъл обяд се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 лица. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.
В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа. Топъл обяд получават и хора, за които рискът от заразяване с Ковид-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/zapochvat-proverki-za-kachestvoto-na-topliya-obyad-v-usloviyata-na-pandemiyata/