Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Започваме тестове за мистериозния хепатит при децата

Общество

Започваме тестове за мистериозния хепатит при децата

Започваме тестове за мистериозния хепатит при децата - Tribune.bg
Снимка:

България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при децата, открит в няколко държави в Европа, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

Министерството на здравеопазването вече е запознало личните лекари, педиатрите, инфекционистите и други медици за регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца, в т.ч. клиничното протичане и лабораторните резултати.

История на мистериозния хепатит започва с доклад на Великобритания от 5 април 2022 г., с който тя информира Световната Здравна Организация /СЗО/ за увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години в Шотландия.

До 20 април 2022 г. случаите са 111, като става дума за здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница, повръщане, диария, гадене, температура и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ /> 500 IU/L/. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.

Проведените до момента микробиологични изследвания са установили положителни резултати по отношение на аденовирус - 75%. 16% от децата при хоспитализирането са дали положителен резултат за ковид, като при малък процент е установена коинфекция с аденовирус. Поради установения от диагностичните лаборатории повишен процент положителни тестове за аденовирус при деца за същия период от предходните години е изказана хипотеза, че предполагаем причинител на остър хепатит при деца може да е инфекция с аденовирус, уточняват от НЦЗПБ.

Заболяването е доста рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неясни, в резултат на което рискът не може да бъде точно оценен. Ето защо на 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно случаи на тежък остър хепатит при деца с неизяснена етиология и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи.

До момента 12 страни от ЕС са докладвали в СЗО за спорадични случаи – Австрия /2/, Белгия /2/, Дания /6/, Франция /2/, Германия /1/, Ирландия /5/, Италия /17/, Холандия /4/, Норвегия /2/, Полша /1/, Румъния /1/ и Испания /12/, като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати