Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради колективните договори: Фелдшери и шофьори на линейки в Бургас заплашиха с оставки

Общество

Заради колективните договори: Фелдшери и шофьори на линейки в Бургас заплашиха с оставки

Заради колективните договори: Фелдшери и шофьори на линейки в Бургас заплашиха с оставки - Tribune.bg
Снимка:

Екипите на "Спешна медицинска помощ" в Бургаска област излязоха на предупредителен протест. Започна и подписка, която ще бъде връчена в Министерството на здравеопазването. Медиците и шофьорите на линейки предупреждават, че има реална опасност от 10 октомври Бургас да остане без линейки, ако не бъдат преизчислени заплатите им и ваучерите за храна.

По думите на Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ, проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година.

Според документа, възнагражденията на шофьорите на линейки се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.

Екипите на „Спешна медицинска помощ“ настояват за диференцирано заплащане на категорията на трудовото възнаграждение, по-добри условия на труд и повишаване на цената на ваучерите за храна, която според КТД-то в момента е 2 лева.

Според работещите в "Спешна помощ" след отпадането на ковид възнагражданията от 1000 лв., възнагражденията в сектора са обидно ниски. Заплатите на шофьорите на линейки са около 900 лв., а на фелшерите около 1400 лв.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати