Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради липса на поддръжка: Жълтите павета станаха зелени

Общество

Заради липса на поддръжка: Жълтите павета станаха зелени

Заради липса на поддръжка: Жълтите павета станаха зелени - Tribune.bg
Снимка:

Жълтите вече са зелени, повечето от тях са обрасли с трева и това не е резултат от зелена политика, а от липсата на поддръжка и грижа за този символ на столицата, съобщава БГНЕС.

Зеленината е превзела цялото пространство по ул. „Княз Александър І“ от кръстовището с ул. „ул. Гурко“ до пространството между Двореца и Парламента и продължава по ул. „Московска“. Тревите постепенно заемат и територията в близост до Министерството на отбраната и до Президентството, в близост до уникалната сграда на бившия грандхотел „Империал“, където дървета растат по фасадата й.

През последните години жълтите павета се превърнаха в център на политическата борба за власт в Столична община. Основно акцентът падна върху тяхното нареждане и пренареждане, но грижата за тях не се изчерпва с това. А резултатите от безхаберието вече са видими за всички ни.

„Озеленяването“ на жълтите павета прави изключително лошо впечатление както на столичани, така и на многобройните чуждестранни туристи, които задължително посещават тези емблематични места в центъра, които са покрити с тази иначе уникална настилка.

Жълтите павета, които са се превърнали в символ на централната част на София, са внос от Австро-Унгария. През 1907 г. са застлани първите 28 400 кв.м., които впоследствие са увеличени до почти 60 000. Има няколко версии за тяхната поява. Най-прочутата от тях ги свързва със сватбата на княз Фердинанд, но тя е отхвърлена от историците.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети жълти павета
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати