Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради недостиг на медицински сестри: 150 деца чакат за сърдечна операция в Националната кардиологична болница

Общество

Заради недостиг на медицински сестри: 150 деца чакат за сърдечна операция в Националната кардиологична болница

Заради недостиг на медицински сестри: 150 деца чакат за сърдечна операция в Националната кардиологична болница - Tribune.bg
Снимка:

В лечебното заведение работят само 8 сестри

Около 150 деца чакат за операция в педиатричната клиника на Националната кардиологична болница. Заради недостиг на медицински сестри, детската реанимация работи с 50% от капацитета си, съобщава БНТ. Листата на чакащите постоянно расте, защото клиниката е единствената у нас, в която оперират деца с вродени малформации на сърцето.

За да живее, 6-месечната дъщеря на Нели е оперирана в Детската клиника на Националната кардиологична болница през май миналата година. Наложила се втора интервенция, която била насрочена за края на юни.

„Но се обадиха и казаха, че няма персонал и не може и вече започна чакането. Една година след това влязохме за втората операция. Не е нормално в една държава да има само една болница и тя да има само четири места ли са - колко са в реанимацията... Трябва да се направи нещо, за да могат тези деца да имат право да живеят“, казва Нели Енчева.

В детската реанимация на Националната кардиологична болница работят само 8 медицински сестри. Грижат се денонощно за оперираните деца. Длъжни са да наблюдават и записват жизнените им показатели през определен часови интервал.

„Затова една сестра може да се грижи само за две деца“, обяснява проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ.

„Тук се изисква повече персонал с по-висока квалификация. Няма друго такова отделение, където да вземем сестри, които са подготвени, за да дойдат и да работят в детска сърдечна реанимация“, смята Катя Костадинова - старша сестра в отделение за следоперативно интензивно и реанимационно лечение на деца, НКБ.

Заради недостига на сестри отделението използва само четири от осемте легла. А кардиохирузите не могат да изпълнят заложения план от около 250 операции годишно.

Правят се между 120 и 150 операции годишно.

Липсата на персонал се компенсира с извънреден труд. А листата на чакащите сърдечна операция деца се увеличила, заради органичния планов прием по време на COVID пандемията. За да привлече сестри в детската реанимация, ръководството на Националната кадриологична болница предлага обучение и финансови стимули.

„Децата са изключително благодарни пациенти. Когато му стане малко по-добре на едно дете, то ще се усмихне, ще вдигне ръце“, споделя Катя Костадинова - старша сестра в отделение за следоперативно интензивно и реанимационно лечение на деца, НКБ.

Сестрите от единствената детска кардиологична реанимация у нас се надяват, че скоро ще имат нови колеги Така чакащите за сърдечна операция деца по-бързо ще получат шанс за пълноценен живот.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати