Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради опасност от наводнения: Кметът на Пловдив поиска от кабинета средства за почистване коритото на р. Марица

Общество

Заради опасност от наводнения: Кметът на Пловдив поиска от кабинета средства за почистване коритото на р. Марица

Снимка:

Община Пловдив е внесла искане до правителството за отпускане на средства за почистване коритото на река Марица заради опасност от наводнения. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, в което участваха и  кметовете на райони.

В писмото си до премиера Стефан Янев кметът Здравко Димитров информира Министерския съвет, че наличието на израсналата и вкоренена растителност в коритото на реката намалява проводимостта ѝ и създава предпоставки за висока вълна.

„Това състояние е огромна заплаха за Пловдив и последващите го територии около реката и води до реални опасности от трансгранична екологична катастрофа, предвид близостта на реката до сметището в с. Цалапица“, се посочва в писмото на кмета.

Той настоява за предоставяне на финансова помощ за спешното премахване на растителността, което е първи етап от цялостното трайно почистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което е на обща стойност 16 668 000 лв. Проведени са разговори и представители на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

„Имаме изготвено техническото задание, което е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в „Натура 2000″“, коментира Здравко Димитров по време на заседанието.

Той обясни, че ОП „Градини и паркове“ ежедневно почистват бреговете, но не е по силите им да се справят с избуялата растителност, защото за подобна мащабна задача са необходими специализирана техника, финанси и капацитет.

Повече от 70 % от растителността не може да бъде премахната с обикновените методи и инструменти за санитарно почистване.  


Топ новини

виж още

Актуална тема