Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради ремонт: Катедралният храм „Св. Александър Невски” без осветление

Общество

Заради ремонт: Катедралният храм „Св. Александър Невски” без осветление

Заради ремонт: Катедралният храм Св. Александър Невски без осветление - Tribune.bg
Снимка:

Катедралният храм „Св. Александър Невски” потъна в мрак и това продължава вече няколко месеца. Причината - ремонт на площада около храма и на осветлението на църквата. „Това е безспорно най-значимата, смея да твърдя и най-красивата сграда в България”, заяви Архимандрит Герасим, предстоятел на църквата пред Нова телевизия. 

„Осветлението ще бъде подменено като част от проекта за реконструкция на цялата зона, заедно с тротоарните настилки и другото осветление”, обясни Димитър Петров от Столичната община.

Оттам заявиха, че ремонтът се е проточил толкова много заради обжалвания на процедурите. „Храмът не свети изцяло от южната страна. От север има няколко осветителни тела, но те ще бъдат спрени, за да се заменят всички стълбове”, поясни Архимандрит Герасим.

Надеждата е все пак за Великден да има светлина.

„Вероятно ще трябва да се потърси алтернативно осветление за празника”, смята още Герасим. Добрата новина е, че с новото LED осветление общината ще плаща три пъти по-малки сметки за ток. Оттам уверяват, че то е съгласувано с всички институции и ще подчертава архитектурния стил на катедралата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати