Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради ситуацията с газа: Възможни са фалити на предприятия

Общество

Заради ситуацията с газа: Възможни са фалити на предприятия

Заради ситуацията с газа: Възможни са фалити на предприятия - Tribune.bg
Снимка:

Спирането на доставките ще има щети в много сектори на производството, заяви още председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори

„Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те са по големи замърсители. Не може да се мине и на ток, защото това са съоръжения, които струват милиони левове и се изграждат за дълъг период от време. Това обясни пред БТВ Константин Стаменов – председател на Българската федерация на големите енергийни консуматори.

Според него след спирането на доставките на руски газ, щети ще има в много сектори на производството, а пазарът ще покаже какъв ще е ръстът на крайните цени.

„Нашите предприятия работят 80% за износ. В момента електроенергията се купува на пазара ден напред, така и не се разработи механизъм да имаме дългосрочни договори, което ни излага на огромна несигурност. Ако и природният газ поскъпне, тези 80%, които изнасяме, може да се свият. И така да се наложи да се намали производството“, обясни той.

По думите му това може да доведе и до фалити.

„За май месец не сме договорили компенсации, не знаем какво ще става с цените на електроенергията. Може да се стигне и до фалити, но при големите предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето“, посочи Стаменов.

Според него големият проблем е, че при такива екстремни процеси се спират инвестиционни проекти.

„Едно предприятие като не се обновява, то е обречено на умиране“, подчерта още Константин Стаменов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати