Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради скъпата вода за напояване: Производители на малини и ягоди излизат на протест

Общество

Заради скъпата вода за напояване: Производители на малини и ягоди излизат на протест

Заради скъпата вода за напояване: Производители на малини и ягоди излизат на протест - Tribune.bg
Снимка:

Производители на малини и ягоди от цялата страна излизат на протест днес. В 12 часа те ще блокират главния път Разград - Търовище. Недоволството е срещу увеличението на цената за напояване, предава БНТ.

Айхан Хашимов отглежда 450 дка малини. в с. Лозница и преди две седмици е присъствал на срещата между представителите на Министерството на земеделието, "Напоителни системи" и производителите на малини, ягоди, ориз и зърно.

"Цената на водата за този поливен сезон е три пъти по-висока спрямо миналогодишната цена и на тази среща ние настоявахме да се удовлетвори нашето искане - да се запазят миналогодишните цени на водата, защото покачването е необосновано".

Според "Напоителни системи" основната причина за скока на цената е скъпият ток, но в момента цените му са много по-ниски от миналата година, заяви Хашимов.

Според преработвателя Недялко Недялков много от хора няма да успеят да запазят бизнеса си.

"До миналата година цените бяха сравнително допустими, за да можем да оцеляваме на пазара и да сме конкурентоспособни. Сега ни се казва "няма да увеличаваме цената", но никой никакъв документ не подписва".

Свилен Милев, също преработвател, коментира, че с тези цени на водата е възможно българските малини изобщо да не стигнат до пазара заради огромните разходи и труда, който се полага при отглеждането и събирането им.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати