Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради скъсаната дига на шламохранилище: Перник минава на газ, няма риск за жителите на града

Общество

Заради скъсаната дига на шламохранилище: Перник минава на газ, няма риск за жителите на града

Снимка:

Няколко блока в пернишкия квартал „Калкас“ бяха евакуирани заради тежка авария. Тази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилище, собственост на ТЕЦ "Република". По случая вече тече разследване, а на място пристигнаха няколко министри.

„На този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще преминат на газ в извънреден режим, ще издадем и съответните предписания“, обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му през последните години заводът е имал 10-15 предписания какво да се направи и как да се направи. Ще има санкции, каквито са предвидени в закона, каза още министърът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че сигналът за инцидента е получен сутринта към 9.15 ч. за наводнение в някои къщи на квартала. „Благодаря за бързата реакция на областния управител, на кмета, на пожарна безопасност, на полицията, които предприеха незабавни действия.

Към момента течът е спрян, предстои укрепване“, каза той.

И допълни, че хранилището е достигало капацитет вероятно над 100%, което означава, че ако продължи по този начин и има и валежи, това може да създаде същата опасност след няколко дни. „Затова единственото решение в момента е да се работи на газ, за да нямаме повече отпадъци, за да не се стига до такива инциденти“, заяви министър Караниколов.

„Следствието е тук, органите на реда са тук. В момента ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол най-малко по отношение на това да се наблюдава това състояние, защото няма как да е станало от днес за днес сутринта. Вероятно е имало някакво оттичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение. Освен това и РИОСВ са тук, които сега ще направят анализ, тъй като тази вода слиза надолу, включително и към реката, за да видим какво евентуално е замърсяването и какви действия да предприемем, каза Караниколов.

Той каза, че към момента няма опасност за населението. Сега започваме и процес по укрепване, то ще бъде за сметка на собственика, каза още Караниколов.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че е информиран

главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия.

Те ще започнат с оглед и ще преминат към проверка на документацията. Колегите ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и заплахата за местното население, добави още Маринов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че след като е получил сигнала сутринта,

веднага се е обадил и на премиера Бойко Борисов, който е изпратил трима министри на място.

„ Цялата налична техника, с която разполагат фирмите на територията на общината е тук. Виждате какво огромно количество камъни и инертни материали се изсипва, стената ще бъде допълнително укрепена. Това хранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са следващите стъпки“, добави кметът на Перник.  

БГНЕСБГНЕС


Коментари (1)

Станка Предлагам на този,който намери жилищен блок в квартал"Калкас" да ми се обади!Ще му купя апартамент в него.
07.05.2020 22:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още