Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заради слабите оценки: Може да променят матурите

Общество

Заради слабите оценки: Може да променят матурите

Заради слабите оценки: Може да променят матурите - Tribune.bg
Снимка:

Възможни са промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това стана ясно от думите на министъра на образование Галин Цоков.

Прецизирани трябва да бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър, цитиран от БНР.

„Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове“, съобщи още той.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплати и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати