Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зърнопроизводители блокират границата при Русе, Видин, Силистра и Кардам

Общество

Зърнопроизводители блокират границата при Русе, Видин, Силистра и Кардам

Зърнопроизводители блокират границата при Русе, Видин, Силистра и Кардам - Tribune.bg
Снимка:

Националната асоциация на зърнопроизводителите започна ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. На протеста във Видин се присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик.

Зърнопроизводители във Видин, Русе, Кардам и Силистра излизат на протест

Демонстрациите ще продължат три дни с основно искане да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Над 200 превозни средства, сред които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас, се включват в ефективните протестни действия на граничните пунктове с Румъния.

Блокиран е пътят от Кардам към Граничния пункт със северната ни съседка.

Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов каза за БТА, че около 40 процента от продукцията, произведена през миналата година в България, стои по складовете. „Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, тъй като жътвата ще започне след три месеца. Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас“, каза Христов.

Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“, заяви, че целта на протеста е да се защити българското производство. „В Русенска област около 50 процента от продукцията – пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. В други години по това време сме продали почти всичко. Пазарът е много труден. Цените, които ни предлагат, са много ниски и сме на загуба, каза Коев. Той заяви, че протестът ще продължи и в следващите два дни.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“.

Земеделският министър разговаря с демонстрантите. Той коментира, че нереализираната продукция е с половин милион тона повече, а реколтата  - с 1,5 млн. тона по-малко от миналогодишната.

Време е да търсим генерални решения на ниво Европейски съюз, заяви той. Гечев добави, че има големи количества зърно в България, които все още не са продадени.

„20 пъти е бил увеличен вносът на слънчоглед. Чакаме и нова реколта. От Украйна влизат и сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Има частични плащания, но нито една субсидия не може да замести приходите. Утре ще се срещнем с представители на земеделските производители.

Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата - затова искаме мерки, които да не са само парични“, заяви той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети