Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зърнопроизводители: Държавата създава хаос на пазара на пшеница

Общество

Зърнопроизводители: Държавата създава хаос на пазара на пшеница

Зърнопроизводители: Държавата създава хаос на пазара на пшеница - Tribune.bg
Снимка:

Цената на пшеницата гони 600 лв., при 350 лв. преди година

„Зърнопроизводителите не приемат държавата да бъде основният купувач на пшеница. На Консултативния съвет по зърното от миналата неделя изслушахме представители на правителството. Тяхната позиция беше, че това не е търговия, а осигуряване на продоволствения суверенитет на страната в определена обстановка” – каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитиран в „24 часа“.

„Опитахме се да говорим за правила и европейски регламенти за търговията, отговорът беше – обстановката е такава” – добави той.

Износът на зърно е спрян. „В Унгария забраниха износа на зърно. Очаква се и Румъния да забрани износа. Попитах все пак защо у нас е спрян износът, но не получих отговор” – каза още Костадинов.

Той е категоричен, че през последната седмица на пазара на пшеница има хаос. Цената на кг пшеница в момента е 580-600 лв.

„Каква цена ще предложи държавата все още не е ясно, чакаме да излезе заповед или друг документ. Колкото неща сме казали в устни разговори, те не се случват” – обяснява Костадинов. Той апелира час по-скоро правителството да излезе с документ за правилата, защото не само, че не е ясна цената на държавата, а в момента нещата менят през половин час.

„На Консултативния съвет по зърно целта беше да се определят количествата зърно у производителите и да се заяви, че евентуално държавата ще се намеси на пазара” – добавя Костадинов. В Добричка област с пшеница са засети около 1,2 млн. дка.

Иначе цената на пшеницата се качва главоломно  - 500-600 лева на тон. Миналата година по това време е била около 300-350 лева.

 


Етикети пшеница, цена
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати