Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Зърнопроизводители на протест с искания към държавата за мерки в сектора

Общество

Зърнопроизводители на протест с искания към държавата за мерки в сектора

Зърнопроизводители на протест с искания към държавата за мерки в сектора - Tribune.bg
Снимка:

Зърнопроизводители в 15 града излязоха на протест с искания държавата да вземе мерки за нерегламентирания по думите им внос на украинско зърно, както и предоговаряне на европейските изисквания за използване на пестициди.

В Русе се събраха над 40 машини на производители от целия регион, съобщава БНТ. Те настояха да започнат проверки какво зърно влиза и къде отива. „Защото се създава смут на пазара от гледна точка на това, че има едно леко пренасищане, цените падат, колегите започват трудно да реализират продукцията си”, заяви Милен Коев - председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно”.

В Добрич определиха протеста си като битка за оцеляване на бранша. Петкилометрова колона тежки трактори премина по основните булеварди на града.

„Изключително много сме ядосани за регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектор „Земеделие”, които през живота си не са били на поле и не са изпълнявали по някакъв начин критерии. Добруджа има 3,5 млн. дка обработваема земя това са ренти, това е поминък на хора. Вие ще го унищожите със същия хъс, с който се опитвате да унищожите и европейското”, каза Радостина Жекова, председател на добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В София браншовата организация на зърнопроизводителите също представи исканията на бранша. Според Националната организация на зърнопроизводителите нерегламентирния внос на некачествено украинско зърно подбива цените у нас и тазгодишната българска реколта, която отговаря на европейските изисквания, залежава по складовете.

„При нас проблемът е вноса, в европейската пътна карта е записано ясно, че страните от ЕС трябва да осигурят достатъчно коридори за износ на украинското зърно за страни които се нуждаят. Вносът на украинско зърно в ЕС е спекула на някои търговци”, коментира Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводителите поискаха и предоговаряне на изискванията на Зелената сделка, според които използването не пестициди трябва да намалее чувствително. В ранния следобед от бранша се срещнаха със земеделския министър, след което стана ясно, че конкретни мерки ще бъдат набелязани другата седмица в рамките на Консултативния съвет по земеделие.

БГНЕС/ РУСЕБГНЕС/ РУСЕ


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети