Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Засега не се налага грипна ваканция на национално ниво

Общество

Засега не се налага грипна ваканция на национално ниво

Засега не се налага грипна ваканция на национално ниво - Tribune.bg
Снимка:

На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни

Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че не се налага грипна ваканция на национално ниво. Министерство на образованието ще взима решения за грипните ваканции на учениците.

Разпространението на сезонния грип е най-сериозно в Бургаска област, затова и вчера Областният кризисен щаб взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта, уточни още министърът.

Мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов съобщи, че е взето решение учениците в област Бургас, считано от 12 до 17 януари, да бъдат в грипна ваканция, т.е. дните да бъдат неучебни. Образователният министър подчерта, че по този начин ще се процедира и по отношение на учебния процес във всички области – като първа стъпка при повишени нива на заболяемост от сезонен грип ще бъдат обявявани неучебни дни, а като втора стъпка, ако се наложи и там, където има осигурена възможност за това, ще се пристъпи към обучение в електронна среда.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети