Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Защо Елин Пелин остана без водопровод, канализация и пречиствателна станция?

Общество

Защо Елин Пелин остана без водопровод, канализация и пречиствателна станция?

Снимка:

Община Елин Пелин остава без нов водопровод, канализация и пречиствателна станция, пари за които са били осигурени пари по европейска програма, пише „24 часа“. В две отделни публикации медията представя гледните точки какво е довело до проблема.

На 28 юни 2011 г. между Министерството на околната среда и водите и Община Елин Пелин е сключен договор за финансиране на проекта с европари. Процедурата е започната от тогавашния кмет Галя Георгиева. Сключени са редица договори за осъществяване на конкретни дейности по проекта, правят се проектантски плащания, няколко пъти са извършвани детайлни съгласувателни процедури с министерството предвид сложността на проекта.

На 17 декември 2015 г. вече новият кмет Ивайло Симеонов, избран с подкрепата на ВМРО, с приемо-предавателен протокол приема проектите, одобрени окончателно от МОСВ, без забележка. МОСВ превежда сума по сметките – около 700 000 лв., с които общината да се разплати с проектантските фирми до края на 2015 г.

Разплащане обаче така и не е направено.

В края на 2015 г. програмният период свършва и на практика проектът се проваля заради това. В периода 19.01.-22.01.2016 г. е извършена окончателна проверка на място на проекта от страна на Управляващия орган. Така общината се ще трябва да плаща от бюджета си, вместо сумата да бъде възстановена от средствата по оперативната програма.

Кметът Симеонов изпраща на 15 януари 2016 г. писмо до МОСВ, с което се интересува за състоянието на проектите. Сроковете обаче вече са изпуснати.

Така в Община Елин Пелин четири от най-големите населени места са лишени от възможността да се сдобият с изцяло нов водопровод, канализация и пречиствателна станция.

Друга версия на събитията е представена от настоящото ръководство на Общината. Според нея предишните трима кметове не са определили ред за отчитане, предаване и съхранение на създадените в изпълнение на договора, документи, а също така не са създали организация за упражняване на контрол, и не са вменили отговорности на конкретни длъжностни лица, във връзка с изпълнението на двата договора. А сума от 196 200.00 лева с ДДС не е разходвана по икономичен, ефикасен и ефективен начин.

„Неизплащането на дължимите суми по проекта от кмета Ивайло Симеонов е единственото законосъобразно и правилно управленско решение. Изплащането на въпросните 700 000 лв. щеше да бъде закононарушение, водещо до сериозни санкции. Елин Пелин ще заведе дело за възстановяване на авансово изплатените суми в размер на 196 200,00лв., поради неизпълнение на договорите от страна изпълнителите“, се казва в отговора.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема