Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Затрупаните в Боровец туристи са предизвикали лавината

Общество

Затрупаните в Боровец туристи са предизвикали лавината

Затрупаните в Боровец туристи са предизвикали лавината - Tribune.bg
Снимка:

Лавинната опасност в планините остава висока

Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали оттам, снегът не е бил стабилен, каза пред БТА началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев, след като турист беше затрупан и загина при паднала лавина в Боровец.

Керкелев посочи, че според него затрупаният е бил на дълбочина около 1,60 сантиметра. Туристите са направили грешка, като са минали по тази писта, където не е разрешено, посочи той.

Откриха тялото на затрупания от лавина скиор в Боровец

По думите му сигналът за трима затрупани от лавина е подаден в 14:10 часа. Двама от тях са  успели сами да излязат от снега.

Той посочи, че все още няма информация за личните данни на починалия.

Ангел Керкелев каза, че спасителите и доброволците са били около 25 души, като в операцията са участвали и четири кучета. Туристът е намерен с помощта на апарат RECCO. Затрупаният е намерен около 19:30 часа. Керкелев добави, че другите двама туристи са добре.

Оказва се, че починалия скиор  е бил без уред срещу лавини. 

Свидетел на инцидент в Боровец става скиорът Стефан Христов. Той разказа пред бТВ, че причината да загине скиорът, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно. Той сподели и какво е видял: 

„Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави“, коментира той. 

По думите му причината да загине скиора, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

„Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били „изплюти“ от лавината“, коментира скиорът.

Лавинната опасност остава висока във високите части на планините. Има нова снежна покривка от близо 60 сантиметра, което в съчетание с вятъра и по-високите температури създава реална опасност от лавини.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети лавина, Боровец
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети