Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Затягат мерките в област Русе

Общество

Затягат мерките в област Русе

Затягат мерките в област Русе - Tribune.bg
Снимка:

Учениците от 5 до 12 клас в Русенско минават на ротационен принцип на обучение от понеделник

Област Русе минава от втора в трета фаза на плана за справяне с COVID пандемията. Това обявиха след края на днешното си заседание от областния оперативен щаб.

Учениците от 5 до 12 клас в Русенско минават на ротационен принцип на обучение от понеделник. Децата от 1 до 4 клас няма да прекъсват присъствения учебен процес. Единствено учениците от Община Ветово няма да минат на ротационен принцип на обучение, тъй като заболеваемостта е около 260 на 100 000. След края на междусрочната ваканция, обаче, и учениците там ще започнат да се тестват, за да бъдат в присъствена форма на обучение.

Друго решение, което взе областният щаб, е да се намали до 50% капацитетът за посещаемост на зали, заведения, фитнеси, музеи и културни обекти. За тези обществени места остава изискването за зелен сертификат. Няма обаче да се въвеждат ограничения на работното време на тези обекти. Предстои от Община Русе да направят анализ на възможността автобусите и тролейбусите от градския транспорт да минават по-често, за да не се получава струпване на много хора в превозните средства. На този етап няма натиск върху лечебните заведения в областта.

Има свободни 149 легла за неусложнени пациенти и 27 за хора, които имат нужда от интензивни грижи. Заболеваемостта в областта на 14-дневна база е 1220,8 на 100 хиляди. През януари има регистрирани 540 заразени ученици и 139 души персонал в училищата. В детските градини в областта, случаите през януари са 90, от които 39 при деца. Напълно ваксинирани са около 27% от населението в областта. С 1714 починали, Русенска област се нарежда на първо място в страната по смъртност от Covid – 19.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати