Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Заведенията: Не приемаме никаква форма на затваряне, има достъпна и безплатна ваксина

Общество

Заведенията: Не приемаме никаква форма на затваряне, има достъпна и безплатна ваксина

Снимка:

В позицията им се твърди, че планът на служебното правителство отново е направен без да е взето експертното мнение на тези, които засяга

„Вчера от министерството на здравеопазването се опитаха да ни подготвят за ново затваряне на бизнеса. От представения Национален план за справяне с пандемията става ясно, че отново първите потърпевши ще бъдат заведенията, като нощните такива на практика не получават никакъв шанс за оцеляване. За нас продължаващата фиксация върху малкия и среден бизнес е необяснима и нередна“.

Това се казва в разпространена до медиите позиция на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Те предупреждават, че тяхният, а и много съпътстващи браншове няма да оцелеят при ново затваряне.

„Това е простата икономическа логика на бизнеса, който претърпя серия от удари през последната година и половина и продължава да поема най-голямата тежест на кризата. Категорично се обявяваме против ново затваряне и дискриминационното отношение към сектора ни и дори не отваряме скоба, че отново не се говори за евентуалните компенсации, които биха получили всички засегнати от него. А с оглед на факта, че вече става дума за фактическото оцеляване на бизнеси и служители, компенсациите трябва да са на 100%! Вярваме, че няма да се наложи държавният бюджет да бъде подложен на това…“, казват те.

В позицията им се твърди, че планът на служебното правителство отново е направен без да е взето експертното мнение на тези, които засяга. Затова настояват браншовите организации да участват с експерти при разработването на подобни документи.

„Защото в момента, критериите кой-кога затваря, до каква степен затваря, по каква причина затваря и защо е важно да затвори именно той, са напълно неясни и противоречиви. Ние знаем, че ще има нова вълна на Сovid 19, защото това е нормалното развитие на всеки вирус. Но това не означава, че ще се съгласим отново да бъдем изкупителни жертви на имитацията на „мерки“, казват още БАЗ и СЗБ.

Те припомнят фактите:

- На 28 април, когато отвориха нощните заведения в България (първи в цяла Европа) имахме по 2000 нови случая на ден! Днес 09.07., 10 седмици по-късно имаме под 100 случая на ден при работещи всички нощни и дневни заведения. Това ясно показва, че работещите заведения в България по никакъв начин не увеличават заболеваемостта. Напротив – това ограничи нерегламентираните събирания на хора и в последните 10 седмици тя спадна над 20 пъти. Факт!

- В момента в България има предостатъчен брой ваксини от всички видове и настоятелно молим да се направи необходимото те да бъдат използвани по предназначение, а не да бъдат наказвани бизнеси. Всеки има достъп до тях и може да избере свободно дали да се ваксинира и с коя ваксина да го направи. В този момент не можем по никакъв начин да приемем, че ние отново ще сме нарочени за изкупителни жертви в имитацията на „мерки“!

- След като вече има ваксина срещу С-19, то отговорността за собственото си здраве я носи сам за себе си всеки български гражданин! Не е нормално отново да обричате на фалит, мизерия и глад над 300 000 млади и работливи българи, пряко заети в нашия бранш и още 200 000 в съпътстващи бизнеси, за да пазят от заразяване онези, които не искат да се ваксинират, не смятат вируса за опасен или са решили, че сами ще носят риска да се заразят!

- Когато всеки може свободно да се ваксинира и предпази от С19, да се затварят стотици хиляди работни места е не само излишно, но и вредно и дискриминационно !

„СЗБ и БАЗ не приемаме никаква форма на затваряне оттук нататък, за да се имитира борба с вирус, при положение, че има достъпна и безплатна за всички ваксина. И за финал – настояваме да няма повече затваряне на бизнеси и ясна стратегия за справяне със слабия интерес към ваксинацията! Очакваме властите (които и да са те) ясно да кажат: „Повече никога нищо няма за се затваря заради вирус, за който има БЕЗПЛАТНА ваксина!“ Всеки сам трябва да отговаря за собственото си здраве, а не тежестта за личните решения на група от хора да се прехвърля на бизнеса! Ако през 2019-2020 година пандемията беше обществен проблем, то през тази година тя вече е лично решение и отговорност. Говорете как ще постигнете ваксинация и колективен имунитет, а не как ще затваряте бизнеси!“, завършват те.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още